2022/12/07

EL FET D’ESCRIURE i LLEGIR per Dolors Masferrer

 


EL FET D’ESCRIURE i LLEGIR

Llegir i escriure / Escriure i llegir ?

El que sí és cert que només podem llegir tot allò que està escrit, però podem escriure tot allò que volem.

A l’escola hem après a escriure, a llegir...


Tots en som usuaris ( llegim paraules, frases, textos, llegim imatges, llegim música que algú o altre ha escrit. Però, qui no ha fet la llista de la compra, llista de les coses que haig de fer, agenda, una felicitació, text per un comiat...., i de manera més específica ho han fet i fan els anomenats escriptors, compositors, pintors). Farem servir diferents llenguatges ( visual, plàstic, oral... ) per temes específics: matemàtic, cartografia....i diferents sistemes ( manuscrit, per ordinador...) utilitzant diferents alfabets, idiomes...

Per què és important el fet d’escriure i de llegir? Entenent que tots ho hem de poder fer i tenir l’oportunitat per fer-ho, ho explicaré en un decàleg.


1.- S’estableix un diàleg entre tu mateix, entre el conscient i el subconscient;  com a individu dins una col·lectivitat; sovint també es produeix més d’una reflexió personal en aquest món tant adelerat on vivim.   


2.- S’expressa allò que un sent dins el jo més proper, fent aflorar les emocions. Tots sabem que a la vida hi ha moments per a tot.


3.- Permet una expressió lliure i espontània. Escrius allò que vols, quan vols i com vols. Escriure a raig, a cop calent...


4.- Es pot fer un recull de vivències del passat. Nosaltres en som hereus d’aquest passat. No per quedar-nos amb la nostàlgia del passat, sinó per respecte, per conèixer, per seguir construint.


5.- Hi ha gran diversitat d’idees. Les de cadascú són importants. No només dels grans filòsofs, escriptors, científics...Formen part d’un gran teixit social. Un teixit que si està format per individus ferms, reflexius i crítics no hi haurà només embastes sinó que es formaran bonics brodats.


6.- Llegir per obrir-te al món. ( Coneixement, plaer, compartir...)Imaginació! Realisme.


7.- Llegir per conèixer i adonar-te quins són els fonaments de la humanitat. ( O quins haurien de ser...El RESPECTE, l’EMPATIA..... un reguitzell de noms que es resumeixen en un ESTIMAR. Actituds humanes des de l’Antiguitat i que avui perduren.


8.-Escriure per llegir i llegir per escriure. Et fa un bé perquè exercites la memòria, t’ajuda a ordenar, sempre aprens ( busques escriure correctament la nostra llengua, amplies el vocabulari, omples de vida un espai del teu temps....)


9.- Tant llegir com escriure tenen una funcionalitat directe en la vida diària.


10.- Escriure i llegir ens fa lliures, és utopia? Jo diria som lliures de poder llegir i escriure. És un dret que tenim tots els humans. 

A la història i també en l’actualitat s’ha negat i es nega aquest dret a algunes persones, (d’aquesta manera qui mana pot manipular més al poble). 

No s’hauria de permetre.


Per tant tots hauríem de tenir un llibre entre les mans a punt de llegir i una llibreta i un llapis ( o bé un teclat i una pàgina de word en blanc) a punt per escriure-hi. 

Proveu-ho. És divertit.


Dolors Masferrer Juvanteny

Torelló, 2 de desembre de 2022 

1 comentari:

  1. T'he llegit i t'he escoltat Dolors i m'has fet venir ganes d'escriure!
    A mi em passa que el twitter, l'instagram, el Telegram o watsApp m'han fet perdre aquest temps que dedicava a escriure al bloc, a fer mails a llegir...
    Però tot té remei i aquest 2023 serà el de trobar el temps d'escriure va!
    Felicitats Dolors per escriure i comunicar tan bé :)

    ResponElimina